1. Protectie organizationala a chiei

 

Card de securitate

Proprietarul cardului de securitate are dreptul sa plaseze o comanda sau sa repete pentru chiile din sistemul de cheie master sau numarul cilindrului listat pe cardul de securitate:

  • folosind un formular de comanda pe care un card de securitate este printat.
  • prin posta

Certificat de securitate

Proprietarul unui certificate de securitate are dreptul sa comande copii ale cheilor ce insotesc sistemul de chie master listat pe certificatul de securitate:

  • doar posibil prin posta

si/sau semnatura specimen

La solicitarea clientului se poate convine ca un specimen de semnatura va fi necesar atunci cand este plasata o noua comanda

  • EVVA Sicherungskarte

2.Protectie legala a chiei

Protectie de marca inregistrata (protective cu durata nedeterminata)

Marca inregistrata (ex litere, cuvinte, numere sau imagini grafice) este identificarea pentru  un produs al unei companii. In general protectia este limitata la 10 ani, dar intotdeauna poate fi crescuta aditonal cu inca 10 ani.

Un semn protejat al fabricantului este stamplilat/atasat pe chie si/sau cheia cilindrului, dar aceasta nu trebuie sa corespunda neaparat cu imaginea de marca inregistrata oficiala.

Pentru fabricantii de cilindri exista posibilitatea exista posibilitatea de a adouga marca inregistrata pe profilul cheiei de baza.

Protectia modelului utilitara (durata protective 10 ani)

Modelul utilitar este de asemenea cunoscut ca “protectie a proprietatii intelectuale”.Este folosit pentru a proteja descoperirile tehnice. Cu toate acestea, spre deosebire de brevet, descoperirea nu trebuie neaparat sa reperezinte un pas important. Scopul este sa se obitina repede inregistrare si imediata protective impotriva imitatilor (durata acestei proceduri este 4-8 luni).

Protectie prin patent (durata protectiei 20 ani)  

Acest patent ofera propetarului dreptul exclusive pentru elaborarea obiectului protejat si punerea sa in circulatie. Aceasta durata a patentului incepe din ziua in care este scris pe brevet. Aceasta protectie fundamentala prin patent difera fata de cea a unui model de utilitate, ca si testarea este facuta pentru semnificatia a pasului inventiv al brevetului pe o perioada de 18 luni. Dupa perioada de 18 luni, este o periodata de 4 luni pentru procedure obiective. In tari care nu fac parte din Uniunea Europeana aceasta testare poate sa tina pana la 12 ani (!). Daca nu exista motive obiective, atunci brevetul este acordat.

3. Protectie tehnica a chiei

Cheia trebuie sa aibe prevederi tehnice ce impiedi

  • copiere de chei
  • manipularea frauduloasa a chei
  • citirea chiei 

sau faceti procesele mai sus mentionate cat se poate de dificil

Copierea cheilor

In aceste specificati tehnice, cheile trebuiesc concepute asadar ca copierea cheilor folosind unelte conventionale este extrem de dificila si atunci cand daca este posibila este cu o cheltuiala extraoridinara. Chei blank ale fabricantului sau chei blank ale producatorului nu trebuiesc sa fie disponibile pe piata!

Manipularea frauduloasa a chiei

Caracteristicile de inchidere ce se gasesc pe cheie trebueisc facute in asa fel incat nu este posibila producerea unei chei superioare dupa una care este inferioara in ierarhia de inchidere    

Citirea chiei

Fatada externa a chiei  (intendatia, cavitatea gaurita, … ) nu trebuiesc sa indice ierarhia chiei. In acest caz sistemul de pini este unul particular, observatia unui numar de chei sau a unui grup de chei este posibila pentru obtinrea codarii unui sistem de chie master.

4. Protectie tehnologica a chiei

Cheia trebuie sa aibe prevederi tehnologice care impiedic

  • copierea chiei
  • manipularea frauduloasa a chiei
  • citirea chiei folosind tehnologii de ultima generatie

Doar fabricantul stie tehnica de productie si fabricare necesare pentru producerea o copie a chiei.

In ciuda raspandiri si disponibilitatii informatiei despre sistemele mecanice de inchidere (sistem de pini, sistem de gaurie interioara, sistem disc, etc.) trebuie sa existe doua tehnologii diferite pe chie ce trebuiesc conectate simultan.